Sunday, November 30, 2014

Γενική Συνέλευση Φ.Ε.ΚΥ.ΠΑ 29 Νοεμβρίου 2014


ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ

ΚΙΝΗΣΗ ΚΥΠΡΙΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΠΑΤΡΑΣ



ΨΗΦΙΣΜΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΡΑΤΣΙΣΜΟ

Η Γενική Συνέλευση της ΦΕΚΥΠΑ Πάτρας που συνήλθε στις 29.11.2014, τονίζει ότι:

1. Ο ρατσισμός είναι τάση που πηγάζει μέσα από κοινωνικά φαινόμενα του καπιταλισμού, όπως η οικονομική ανισότητα, η φτώχεια, η ανεργία και η κοινωνική αστάθεια, που μαστίζουν ανεπτυσσόμενες και ανεπτυγμένες χώρες. Τα φαινόμενα αυτά αποτελούν πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη του ρατσισμού και της εχθρότητας προς τους μετανάστες. Η αυξητική τάση του προβλήματος τις τελευταίες δύο δεκαετίες, λόγω των νεοφιλελεύθερων πολιτικών, με συνεπακόλουθη επιδείνωση των πιο πάνω κοινωνικών φαινομένων και παράλληλα μέσα από την ένταση της επιθετικότητας του ιμπεριαλισμού μέσα από πολέμους, αλλαγές συνόρων και πολιτική αστάθεια σε περιοχές του πλανήτη.

2. Από τη μια η όξυνση της φτώχειας, της εξαθλίωσης και της κοινωνικής αστάθειας στις αναπτυσσόμενες χώρες, με αποτέλεσμα τη μαζική μετανάστευση. Από την άλλη η αύξηση της ανεργίας και του κοινωνικού αποκλεισμού σε αυτές τις χώρες,  δημιουργούν τις προϋποθέσεις για την αποδοχή των ρατσιστικών θεωριών πρακτικών από μεγάλα τμήματα του πληθυσμού τους. Σε όλη αυτή τη διαδικασία, δε θα πρέπει να παραβλέψουμε και το ρόλο των πολυεθνικών, που κατά καιρούς έπαιξαν και παίζουν στη χρηματοδότηση και υποστήριξη ρατσιστικών κινημάτων.

3. Στην Κύπρο, όπως και στα πλείστα αναπτυγμένα κράτη, το φαινόμενο της μετανάστευσης αξιοποιείται από το κοινωοικονομικό κατεστημένο ως ο αποδιοπομπαίος τράγος για όλα τα κακώς έχοντα στην κοινωνία, όπως η αύξηση της ανεργίας και της εγκληματικότητας. Επιπρόσθετα, διάφοροι κύκλοι δε διστάζουν να κινδυνολογούν ότι από την παρουσία των μεταναστών διαβρώνονται τα ήθη, τα έθιμα και ο πολιτισμός μας. Αν λοιπόν μέχρι σήμερα στην Κύπρο μιλούσαμε σε μεμονομένες περιπτώσεις για τον κίνδυνο εμφάνισης ρατσιστικής συμπεριφοράς, οφείλουμε τώρα να αντιληφθούμε πως τα πράγματα είναι πολύ σοβαρότερα και δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται ως «μεμονωμένα περιστατικά».

4. Συμβάντα όπως την επίθεση σε σπίτια που διέμεναν αλλοδαποί στον Ύψωνα, τις εθνικιστικές επιθέσεις στο μουσουλμανικό κοιμητήριο και τον εκδρομικό χώρο στα Πολεμίδια, τις ρατσιστικές, φασιστικές και απάνθρωπες επιθέσεις οργανωμένων ακροδεξιών κατά Τουρκοκυπρίων συμπατριωτών μας πριν από ποδοσφαιρικό αγώνα Ομόνοιας – Αποέλ, έχουν συγκεκριμένες πολιτικές, κομματικές και σωματειακές συγκαλύψεις όσων χαϊδεύουν τ’ αυτιά των φασιστών, για να τους χρησιμοποιούν στη συνέχεια.  Η ποντιοπιλατική στάση των αστικών ΜΜΕ, είναι ουσιαστικά ενθάρρυνση της δράσης αυτής.

5. H φασιστική εκδήλωση που διοργάνωσε η ακροδεξιά και εθνικιστική οργάνωση του ΕΛΑΜ κάτω από το σύνθημα «κάθε ξένος εργάτης = ένας άνεργος, ένα σύνθημα το οποίο εκτός από το ρατσιστικό του περιεχόμενο, παραπέμπει στις πιο μαύρες σελίδες της ανθρώπινης ιστορίας, στις εποχές των χιτλεροφασιστών και των ναζί. Αυτές οι προσεγγίσεις αποτελούν επίθεση πρώτιστα κατά της ίδιας της κυπριακής κοινωνίας αφού ο ρατσισμός, η μισαλλοδοξία και ο φασισμός είναι στοιχεία ξένα προς την κυπριακή κοινωνία, στοιχεία τα οποία προσβάλλουν τον καθένα από εμάς ξεχωριστά. Ο κυπριακός λαός έχει βιώσει τα αποτελέσματα της δράσης ακροδεξιών, φασιστικών στοιχείων το 1974. Η τραγική εμπειρία από το προδοτικό πραξικόπημα, την υπόσκαψη του κράτους και της ίδιας της δημοκρατίας δίνει το μήνυμα ότι τέτοιες συμπεριφορές δεν μπορούν να γίνονται ανεκτές. Πρέπει να καταδικάζονται στη συνείδηση του λαού και να αντιμετωπίζονται αποφασιστικά. Οι εργαζόμενοι, Κύπριοι (Ε/κ και Τ/κ) και μετανάστες, δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν μεταξύ τους. Μόνο μέσα από την ενότητα της δράσης τους μέσα από τη σταθερή διεκδίκηση για τήρηση των Συλλογικών Συμβάσεων για όλους και την εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας, μπορούν να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους. 

6.Θεσμοί όπως το εκπαιδευτικό σύστημα και τα ΜΜΕ, θα πρέπει να συμβάλουν στην ανάπτυξη νοοτροπίας που θα έχει ως βάση την αποδοχή της διαφορετικότητας και όχι την προαγωγή ρατσιστικών ή εχθρικών προς τους ξένους μηνυμάτων. Πολύ σημαντικό βήμα ως προς αυτή την κατεύθυνση, αποτελεί η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να θέσει ως στόχο της χρονιάς την καλλιέργεια της ειρηνικής συμβίωσης, του αμοιβαίου σεβασμού και συνεργασίας μεταξύ Ε/κ και Τ/κ.

7. Στα πλαίσια της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης που έχει αρχίσει να υλοποιείται μέσα από τα αναλυτικά προγράμματα και γενικότερα από την εκπαιδευτική διαδικασία, προσδοκούμε σε δημοκρατικά σκεπτόμενους αυριανούς πολίτες, μακριά από εθνικιστικές – ρατσιστικές – σοβινιστικές αντιλήψεις.

8. Ο δρόμος όλων των εργαζομένων, Κυπρίων (Ε/κ και Τ/κ) και μεταναστών, είναι η κοινή οργάνωση και πάλη για τα κοινά δικαιώματα και τα κοινά συμφέροντα ενάντια στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Οι εργαζόμενοι έχουν συμφέρον μόνο από την ενότητα τους κι όχι από ένα κάλπικο μεταξύ τους ανταγωνισμό.  Αγωνιζόμαστε για την απαρέκκλιτη εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων και των όρων εργασίας για όλους τους εργαζόμενους, Κύπριους και ξένους και υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα οργάνωσης σε συντεχνίες κάθε εργαζομένου.  Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα της Κύπρου, η ΠΕΟ και πρωτύτερα η ΠΣΕ, είναι από τη γέννηση του η Οργάνωση όλων των εργαζομένων, ανεξάρτητα από φυλή, χρώμα, φύλο, θρησκεία ή εθνικότητα.  Γι αυτό η ΠΕΟ αποτελεί σήμερα τον πόλο συσπείρωσης και οργάνωσης της συντριπτικής πλειοψηφίας των μεταναστών εργαζομένων στην Κύπρο.

29/11/2014