Thursday, November 9, 2017

Η Προοδευτική για τη Διεθνή Ημέρα κατά του Φασισμού και του Αντισημιτισμού


Η 9η Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί ως η «Διεθνής Ημέρα κατά του Φασισμού και Αντισημιτισμού», σε ανάμνηση του πογκρόμ των Εβραίων που οργανώθηκε με κρατική καθοδήγηση στη ναζιστική Γερμανία.

Όταν οι Ναζί ήρθαν στην εξουσία το 1933, οι Εβραίοι υποβλήθηκαν σε ολοένα και χειρότερη μεταχείριση που συνοδευόταν από οργανωμένη βία. Κορύφωση αυτών των δράσεων ήταν η νύχτα της 9ης Νοεμβρίου του 1938. Τους δρόμους της Γερμανίας κάλυπταν σπασμένα γυαλιά  από βιτρίνες εβραϊκών καταστημάτων και πυρπολημένων Συναγωγών. Το γεγονός αυτό έμεινε στην Ιστορία ως η «Νύχτα των Κρυστάλλων». Θεωρείται ως η συμβολική αρχή του Ολοκαυτώματος, αφού σηματοδότησε και την έναρξη πιο συστηματικής χρήσης βίας κατά των Εβραίων και της δημιουργίας των στρατοπέδων συγκέντρωσης.

Από το 1933 μέχρι το 1945, εκατομμύρια άνθρωποι θανατώθηκαν από το Ναζιστικό καθεστώς λόγω της θρησκείας τους, της εθνικότητας, του σεξουαλικού προσανατολισμού τους, των αναπηριών ή των πολιτικών τους πεποιθήσεων. Μετά το 1945 οι λαοί της Ευρώπης ενώθηκαν κάτω από ένα κοινό σύνθημα. Ποτέ πια Φασισμός!

Με την πάροδο των χρόνων, βλέπουμε όμως τον φασισμό να αναβιώνει. Με το μανδύα της αντισυστημικής λύσης, βρίσκει εύφορο έδαφος, όπως και τότε, στα εξιλαστήρια θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων στην Μέση Ανατολή. Οι άνθρωποι αυτοί, εξωθούνται μακριά από την πατρίδα τους λόγω των εμπόλεμων συγκρούσεων στις γειτονιές τους, ανεβαίνουν πάνω σε βάρκες για να διασφαλίσουν την επιβίωση τους. Βρίσκει εύφορο έδαφος στις κοινωνικές ανισότητες που προκαλούνται από τα εγγενή χαρακτηριστικά του καπιταλιστικού συστήματος. Παγκόσμια Οικονομική Ύφεση, ανεργία, αναζήτηση υπερκέρδους, έντονες ανισότητες μεταξύ κοινωνικών τάξεων και ομάδων.

Ο Φασισμός, δεν μπορεί να μην είναι καταδικαστέος. Τα εγκλήματα που διέπραξε κατά της ανθρωπότητας, θα πρέπει να μένουν άσβεστα στη συλλογική μνήμη κάθε κοινωνίας. Κάθε λαός πρέπει να αναπτύξει κοινωνικά αντισώματα απέναντι στο φασισμό, απέναντι στη μισαλλοδοξία της εποχής μας. Η γνώση και η καλλιέργεια των νέων, με πανανθρώπινα ιδανικά όπως την ισότητα, την ελευθερία, την ανεκτικότητα στο διαφορετικό και την αλληλεγγύη μεταξύ των λαών, το διεθνισμό, είναι τα συστατικά που θα εμβολιάσουν την κοινωνία μας απέναντι στο φασιστικό κλοιό που τείνει να μεγαλώνει παντού στην Ευρώπη.

Ως Προοδευτική , καλούμε τους νέους και τις νέες να συστρατευτούν μαζί μας στον αγώνα κατά του νεοφασισμού, του ρατσισμού και του εθνικισμού – σοβινισμού.

 
Γραφείο Τύπου

Προοδευτικής Κ.Φ

8/11/2017