Wednesday, March 21, 2018

Η ισότητα και ο σεβασμός στο διαφορετικό...ανάγκη των καιρών


Όλοι οι άνθρωποι γεννιούνται ίσοι και θα έπρεπε να έχουν τα ίδιαατομικά και συλλογικά δικαιώματα. Δυστυχώς, αυτό δεν είναι αποδεκτό από όλους. Κάποιοι αντιλαμβάνονται την ανθρώπινη ζωή ως αντικείμενο αντί ως αξία και την κατατάσσουν αναλόγως σε κατηγορίες. Τα φαινόμενα των διακρίσεων, του ρατσισμού και της ξενοφοβίας δεν εμφανίζονται μόνο στις σύγχρονες κοινωνίες. Από την αρχαιότητα βλέπουμε παραδείγματα διακριτικής συμπεριφοράς έναντι διαφορετικών ομάδων και κοινωνιών. Στη σύγχρονη, βέβαια, εποχή επανέρχονται με διαφορετική διάσταση απ' ότι παλιότερα αλλά τα δομικά στοιχεία που τα χαρακτηρίζουν παραμένουν τα ίδια.
Ρατσισμός είναι η άνιση μεταχείριση που δέχονται κάποιοι άνθρωποιεπειδή είναι διαφορετικού έθνους, φύλου κλπ, είτε επειδή ανήκουν σε ευάλωτες οικονομικά κοινωνικές ομάδεςή είναι άτομα με αναπηρίες ή επειδήέχουν διαφορετικές προτιμήσεις, ιδεολογίες και πεποιθήσεις. Ο αποκλεισμός αυτών των ανθρώπων από αγαθά και υπηρεσίες ή ο γενικότερος κοινωνικός αποκλεισμός τους, ονομάζεται «Ρατσισμός». Βασίζεται σε προκαταλήψεις, δηλαδή σε αρνητικές αντιλήψεις που έχουν κάποιοι άνθρωποι για αυτούς, θεωρώντας τους κατώτερους. Στην σημερινή κοινωνία εμφανίζονται καθημερινά διάφορα είδη ρατσισμού όπως ο κλασσικός, εθνικός, κοινωνικός, ταξικός και οικονομικός, σεξιστικός και πολλά άλλα είδη.

Η Προοδευτική Κ.Φ. αντιπαλεύει με όλες του τις δυνάμεις τις όποιες πολιτικές και πρακτικές που υπαγορεύουν ή υποθάλπουν το ρατσισμό και ειδικά τον εθνικισμό-σοβινισμό. Αυτό πηγάζει από την ιδεολογία μας και το χαρακτήρα της παράταξης μας και αποτελεί για εμάς ιστορικό καθήκον και ευθύνη για το μέλλον. Παλεύουμε για την ισότητα, ισοτιμία και την ίση μεταχείριση όλων, ανεξάρτητα από τη διαφορά στη φυλή/έθνος, στο φύλο,στο χρώμα, στη γλώσσα και στη θρησκεία, μιας και αυτά είναι τυχαία στοιχεία για κάθε άνθρωπο και δεν αλλοιώνουν την αξία της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας.


Σήμερα, το πιο σκοτεινό ιδεολόγημα έκφρασης ρατσισμού και ξενοφοβίας, ο φασισμός και ο ναζισμός, προσπαθεί και πάλι να σηκώσει κεφάλι και μέσω διαφόρων ακροδεξιών και φασιστικών οργανώσεων, να διεκδικήσει πολιτική έκφραση και πολιτικό ρόλο στην Κύπρο και διεθνώς, πότε ολοφάνερα και πότε συγκαλυμμένα.Σε περιόδους στις οποίες οι κοινωνίες αντιμετωπίζουν οξυμένες οικονομικές και κοινωνικές κρίσεις, κάποιο γνωστοί-άγνωστοι προσπαθούν να καλλιεργήσουν την αντίληψη ότι για «όλα φταίνε οι ξένοι». Επικαλούνται τις συνέπειες που δημιούργησε η οικονομική κρίση για να θυματοποιήσουν τους μετανάστες που τάχα «μας κλέβουν τις δουλειές», «επιβαρύνουν τους φορολογούμενους», «ευθύνονται για την αυξημένη εγκληματικότητα» και πολλά άλλα. Η Προοδευτική όχι μόνο δεν συμμερίζεται, αλλά καταπολεμά τέτοιες νοοτροπίες και αντιλήψεις. Οι κοινωνίες είναι ταξικές και οι ανθρώποι χωρίζονται με βάση την ταξική-οικονομική τους θέση σε αυτή. Για μας ντόπιοι και ξένοι εργαζόμενοι έχουν κοινά συμφέροντα απέναντι στους εκμεταλευτές τους και οφείλουν να είναι μια γροθιά, ενωμένοι  και τίποτε δεν έχουν να χωρίσουν.
Εμείς, ξεσπεπάζουμε το μισάνθρωπο και απάνθρωπο περιεχόμενο του φασισμού. Καλλιεργούμε το σεβασμό σε κάθε άνθρωπο και κάθε πολιτισμό. Η ανεργία και η εγκληματικότητα είναι παράγωγα του συστήματος εκμετάλλευσης στο οποίο ζούμε. Αποκλειστικός υπεύθυνος για την παράνομη μετανάστευση και την πίεση στους μισθούς όλων των εργαζομένων, είναι το κεφάλαιο και οι πολέμοι και οικονομικές κρίσεις που προκαλεί, συνθλίβοντας τους λαούς για να διασφαλίσει τα κέρδη του. Η αντιμετώπιση της επίθεσης σε μισθούς και δικαιώματα σίγουρα δεν είναι η ξενοφοβική περιχαράκωση, αλλά η ενιαία διεθνιστική ταξική συνείδηση και η ταξική συναδέλφωση μεταξύ των λαών. Επομένως ο φασισμός, ο ρατσισμός και κάθε τι σχετικό, είναι όπλο στα χέρια όσων θέλουν «να σκοτώνονται οι λαοί για τ’ αφέντη το φαϊ».Είναι το καλύτερο όπλο αποπροσανατολισμού από την οργάνωση των λαών κατά των δυναστών τους. Είναι το καλύτερο αντιλαϊκό όπλο του σάπιου συστήματος σε δύσκολους οικονομικούς καιρούς.

Το ιδεολόγημα του ρατσισμού καλλιεργείται μέσα στην κοινωνία με πολλούς τρόπους. Το σημαντικότερο καθήκον είναι η αντιρατσιστική διαπαιδαγώγηση και η αποφασιστική αντιμετώπιση ρατσιστικών συμπεριφορών. Γι’ αυτό πρέπει να λαμβάνονται πρωτοβουλίες σε όλα τα επίπεδα, όπως:
§  Ενίσχυση των προγραμμάτων αντιρατσιστικής εκπαίδευσης στα σχολεία και ευρύτερα στην κοινωνία, για μια παιδεία ανθρωποκεντρική και πολυπολιτισμική και όχι εθνικιστική που δηλητηριάζει τις συνειδήσεις των νέων με μίσος.
§  Αποφασιστική αντιμετώπιση του ρατσιστικού λόγου και της ρατσιστικής συμπεριφοράς στη δημόσια σφαίρα, όπως ένας Κώδικας Δεοντολογίας για τα ΜΜΕ, για ειδήσεις και γεγονότα που αφορούν μετανάστες.
§  Εισαγωγή της έννοιας του «ρατσιστικού εγκλήματος» στη νομοθεσία και θεσμοθέτηση αυστηρών ποινών.
§  Ενίσχυση της Αρχής Κατά του Ρατσισμού και των Διακρίσεων για παρακολούθηση της αντιμετώπισης μεταναστών από τις κρατικές υπηρεσίες.

Η κοινωνία δεν αλλάζει μόνη της, εμείς πρέπει να την εξανθρωπίσουμε. Όχι αύριο, τώρα. Η γνώση, η μόρφωση και ιδιαίτερα η ανθρωποκεντρική παιδεία είναι εφικτό να συμβάλλουν στην ανάπτυξη κριτικής ικανότητας με σκοπό τη μείωση του κοινωνικού ρατσισμού. Επίσης, η μελέτη της ιστορίας και της κοινωνιολογίας, είναι σε θέση με γνώσεις και επιχειρήματα να αποδείξουν ότι ο ρατσισμός σε οποιαδήποτε μορφή του είναι αβάσιμος επιστημονικά και πως η ισότητα ανάμεσα στους ανθρώπους είναι αδιαμφισβήτητη.
Η ισότητα και ο σεβασμός στο διαφορετικό μπορούν να δημιουργήσουν ένα κόσμο δίκαιο και θεσπισμένο με δημοκρατικές αξίες, μα πάνω από όλα πολιτισμένο!

Ας αρχίσουμε.